19 Eylül 2024
weather
23°
Son Dakika Sivas Haberleri
ANASAYFA Dünya Bangladeş'te Eski Başbakan Şeyh Hasina Vecid Üçüncü Cinayet Davasında Şüpheli Olarak Gösterildi

Bangladeş'te Eski Başbakan Şeyh Hasina Vecid Üçüncü Cinayet Davasında Şüpheli Olarak Gösterildi

Bangladeş'te eski başbakan Şeyh Hasina Vecid, ülkedeki protestolar sırasında yaşanan ölümlerle ilgili olarak üçüncü cinayet davasında şüpheli olarak gösterildi. Ülkede kamuda kontenjan kararına karşı başlayan protestolar nedeniyle Hindistan'a giden Hasina, başkent Dakka'daki iki ayrı cinayet davasında daha suçlandı. Uluslararası Suçlar Mahkemesi'nde görülecek davalarda Hasina'nın adaletle yüzleşmesi bekleniyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Bangladeş'te Eski Başbakan Şeyh Hasina Vecid Üçüncü Cinayet Davasında Şüpheli Olarak Gösterildi

Bangladeş'te, eski başbakan Şeyh Hasina Vecid'in adının karıştığı cinayet davalarının sayısı üçe yükseldi. Ülkede haftalarca süren ve büyük yankı uyandıran protestoların ardından Hindistan'a kaçan Hasina, başkent Dakka'da yaşanan iki cinayet davasında daha şüpheli olarak gösterildi.

Dhaka Tribune gazetesinin haberine göre, Hasina, 2015 yılında Dakka'nın Uttara bölgesinde kaybolan bir avukat ve Kafrul bölgesinde öldürülen Faizul İslam Rajon'un davalarında şüpheli olarak yer aldı. Bu iki yeni dava, Hasina'nın dün açılan bir cinayet davasındaki suçlamalarıyla birlikte şüpheli olduğu cinayet davalarının sayısını üçe çıkardı.

Bangladeş'te yaşanan protestolar sırasında hayatını kaybeden bir kişi için açılan dava, eski Başbakan Hasina'yı doğrudan ilgilendiriyor. Ülkenin geçici hükümetinin hukuk, adalet ve parlamento işleri danışmanı Asif Nazrul, bu davaların Uluslararası Suçlar Mahkemesi'nde (ICT) görüleceğini ve herkesin adaletle yüzleşeceğini vurguladı.

Bangladeş'te 2009 yılında kurulan Uluslararası Suçlar Mahkemesi, özellikle 1971 Bağımsızlık Savaşı'yla ilgili yargılamaları yürütmek üzere oluşturulmuştu. Ancak bazı uluslararası gözlemciler, mahkemenin adil yargılama standartlarına uymadığını ve siyasi kararlar aldığını iddia ediyor.

Protestoların ardından Bangladeş'te kamuda kontenjan kararı nedeniyle başlayan gösteriler, ülke genelinde büyük bir etki yaratmıştı. Temmuz sonunda Yüksek Mahkemenin kontenjan oranlarını düşürmesiyle protestolar sona ermiş gibi görünse de, göstericiler bu kez de protestolar sırasında hayatını kaybedenler için adalet talebiyle yeniden sokaklara dökülmüştü.

Yaşanan şiddet olayları sonrası Başbakan Şeyh Hasina, askeri helikopterle Hindistan'a kaçmış, bu sırada göstericiler başbakanın resmi konutunu basmıştı. Bangladeş Ordu Komutanı General Waker-Uz-Zaman, Hasina'nın istifa ettiğini ve geçici hükümetin kurulacağını duyurdu. Nobel ödüllü Muhammed Yunus, geçici hükümet başkanı olarak yemin ederek göreve başlamıştı.

Bangladeş'teki bu olaylar, ülkenin siyasi tarihine damgasını vururken, Şeyh Hasina Vecid'in adının karıştığı cinayet davaları uluslararası kamuoyunun dikkatini çekmeye devam ediyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Sivas'ta Yangında Mahsur Kalan Alzheimer Hastası Kadını 15 Yaşındaki Genç Kurtardı

Sivas'ta Yangında Mahsur Kalan Alzheimer Hastası Kadını 15 Yaşındaki Genç Kurtardı