19 Eylül 2024
weather
23°
Son Dakika Sivas Haberleri
ANASAYFA Dünya Gizli Hazine Gün Yüzüne Çıkıyor: Kral Hans Altın Noble Parası Müzayedede Satışta

Gizli Hazine Gün Yüzüne Çıkıyor: Kral Hans Altın Noble Parası Müzayedede Satışta

Danimarkalı iş insanı Lars Emil Bruun'un 1923'te koruma altına aldığı 1496 yılına ait Kral Hans Altın Noble parası, şimdi müzayedeye çıkıyor. Koleksiyonun toplam değeri 72 milyon dolar olarak tahmin ediliyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Gizli Hazine Gün Yüzüne Çıkıyor: Kral Hans Altın Noble Parası Müzayedede Satışta

Danimarkalı iş insanı Lars Emil Bruun'un 20.000'den fazla madeni para, banknot, madalya ve jetondan oluşan etkileyici koleksiyonunun en nadide parçalarından biri olan 1496 yılına ait Kral Hans Altın Noble parası, önümüzdeki aylarda müzayedeye çıkacak. Yıllardır kamuoyundan gizli tutulan bu özel koleksiyon, 1923'te Bruun'un ölümünden sonra en az bir asır boyunca satışını yasaklayan bir vasiyetname ile koruma altına alınmıştı.

Birinci Dünya Savaşı sonrasında Bruun, koleksiyonunun Danimarka için bir yedek rezerv görevi görebileceği düşüncesiyle satış yasağı koymuştu. Bu nedenle, koleksiyon uzun süre gizli bir şekilde muhafaza edildi ve 2011'den bu yana Stack's Bowers müzayede evi tarafından korunuyordu.

Stack's Bowers, koleksiyonun toplam değerini yaklaşık 72 milyon dolar olarak tahmin ediyor. Bu değer, koleksiyonu şimdiye kadar müzayedeye çıkan en değerli özel madeni para koleksiyonlarından biri yapıyor. Özellikle Kral Hans Altın Noble parası, müzayedede 1 milyon dolardan fazla bir fiyatla alıcı bulması beklenen en dikkat çekici parça olarak öne çıkıyor.

15. yüzyılın sonlarında basılan bu altın para, İskandinavya'nın en eski altın paralarından biri olarak kabul ediliyor. Paranın karmaşık detayları, mükemmel yapısı, orijinal parlaklığının izleri ve montaj izlerinin olmaması, onu benzersiz kılan özellikler arasında yer alıyor.

Bu nadir paranın basılma amacı tam olarak bilinmemekle birlikte, uzmanlar büyük olasılıkla kralın kişisel kullanımına yönelik olarak yabancı bir diplomata hediye edilmek üzere özel bir saray etkinliği için basıldığını düşünüyor.

19. yüzyılın ortalarında Danimarka Ulusal Müzesi'nin eski direktörü Christian Jurgensen Thomsen'in sahip olduğu bu özel para, 1876'da gerçekleştirilen bir müzayedede bir kont tarafından satın alınmış ve daha sonra Bruun'un koleksiyonuna dahil olmuştur.

Bruun'un koleksiyonu, önümüzdeki aydan itibaren birkaç yıl sürecek bir dizi müzayedede parça parça satılacak ve elde edilen gelirler Bruun'un mirasçılarına devredilecektir. Bu tarihi parçalar, hem koleksiyoncular hem de tarih meraklıları için büyük bir ilgi odağı olacaktır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Eskişehir’de Bıçaklı Saldırganın 'Kara Güneş' ve 'Nazi' Sembolü Tartışma Yarattı

Eskişehir’de Bıçaklı Saldırganın 'Kara Güneş' ve 'Nazi' Sembolü Tartışma Yarattı