16 Eylül 2024
weather
23°
Son Dakika Sivas Haberleri
ANASAYFA Genel CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi: "Tek Derdimiz Partiyi İktidara Taşımak"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi: "Tek Derdimiz Partiyi İktidara Taşımak"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, yaklaşan tüzük kurultayı öncesinde yeni tüzük çalışmalarını değerlendirdi. Çiftçi, kurultayın genel başkan yarışına dönüşme olasılığının düşük olduğunu belirterek, kadın kotasının yüzde 50'ye çıkarılacağını ve gençlere öncelik tanınacağını vurguladı. Ayrıca, dijitalleşme ve aday belirlemede karma bir sistemin hayata geçirileceğini açıkladı.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi: "Tek Derdimiz Partiyi İktidara Taşımak"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni tüzük çalışmalarını Cumhuriyet gazetesine değerlendirdi. Çiftçi, yaklaşan kurultayın genel başkan yarışına dönüşme olasılığının düşük olduğunu, bunun ancak Genel Başkan Özgür Özel'in istemesiyle mümkün olabileceğini belirtti. "Biz seçimden kaçmayız. Ama tek derdimiz bu partiyi iktidara taşımak," diyen Çiftçi, yeni tüzükle kadınlara kademeli olarak yüzde 50 kota getirileceğini ve adaylara dönem kuralı konusunda partide genel bir istek olduğunu vurguladı.

Tüzük Kurultayı Çalışmaları

Çiftçi, tüzük kurultayı çalışmalarının ilan edilip yasal başvuruların yapıldığını ve 4 Eylül'de başlayıp 9 Eylül'de sona erecek beş günlük bir program planladıklarını söyledi. Sivas'ta sembolik bir toplantıyla başlayacak kurultayın, CHP'nin ilk kurultayı olan Sivas Kongresi'ne atıfta bulunacağını belirten Çiftçi, kurultayda partinin kurumsallaşma, yenileşme ve dönüşüm sürecini anlatacaklarını ifade etti. "Genel başkanımızın sıkça paylaştığı belediyelerin, örgütlerin skor kart karneleri oluşacak. Bir dönem sonra genel merkezi ölçebileceğimiz bir sisteme dönüştüreceğiz," diye ekledi.

Değişiklikler ve Yeni Düzenlemeler

Yeni tüzükte yapılacak değişiklikler hakkında bilgi veren Çiftçi, önceki genel başkan Kılıçdaroğlu ve mevcut genel başkan Özel'in ortak önerileri doğrultusunda hareket edileceğini söyledi. Kadın kotasının yüzde 50'ye çıkarılacağını ve üyeliğin yeniden yapılandırılması konusunda çalışmalar yapılacağını belirten Çiftçi, "Kademeli bir şekilde yüzde 50 kadın kotasını, eşit temsil noktasında, devrim niteliğinde bir şey yapmak istiyoruz," dedi. Ayrıca, yerel seçimlerde aday belirlemede ölçme ve değerlendirmenin etkin olarak kullanılacağını vurguladı.

Gençlere ve Kadınlara Öncelik

Genel Başkan Özgür Özel'in gençlere ve kadınlara verdiği öneme dikkat çeken Çiftçi, yerel seçimlerde gençlere ve kadınlara öncelik tanıdıklarını belirtti. "Genel kurul karar verecek ama Türkiye’de bu içselleştirilene kadar tüzüğümüzde olmalı gerektiğini ben düşünüyorum. Tabii liyakatli olsun. Ama liyakatli gençlere ve kadınlara da yer açalım," diye konuştu.

Adaylıklar ve Dönem Kuralı

Adaylık konusunda karma bir sistem önerdiklerini belirten Çiftçi, ön seçimle belirlenen adayların başarı durumlarına göre değerlendirileceğini söyledi. Ayrıca, seçilenler için dönem kuralının getirilmesi yönünde önerilerin olduğunu ifade eden Çiftçi, bu konuda denge ve denetlemeyi iyi kurmak gerektiğini vurguladı.

Dijitalleşme ve Katılım

Dijitalleşmeye de değinen Çiftçi, genel başkanın bu konuda ısrarlı olduğunu belirterek, "Üye kendi çalışmalarını kendi denetleyebilir noktaya gelmeli," dedi. Dijital demokratik katılım sistemini tüzüğe yerleştireceklerini ve bu sistemle üyelerin fikirlerinin alınabileceğini söyledi.

Yabancı Katılım

Kurultayda yabancı katılımın da olacağını belirten Çiftçi, "Sosyalist Enternasyonal üyelerinin de davetli olduğu, Avrupa Parlamentosu’ndan da üyelerin davetli olduğu, belki onların da görüşlerinin harmanlandığı bir kurultay olacak," dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Sivas Demirspor Kulübü Başkanı Atanur Karadağ, Başarılı Güreşçileri Ödüllendirdi

Sivas Demirspor Kulübü Başkanı Atanur Karadağ, Başarılı Güreşçileri Ödüllendirdi