16 Eylül 2024
weather
23°
Son Dakika Sivas Haberleri
ANASAYFA Genel Ispanak Sezonu Başladı: Güzelavrat Otu ile Karışıklık Zehirlenmelere Yol Açabilir

Ispanak Sezonu Başladı: Güzelavrat Otu ile Karışıklık Zehirlenmelere Yol Açabilir

Ispanak sezonunun başlamasıyla birlikte, ıspanak ve güzelavrat otunun karıştırılması sonucu zehirlenmeler yaşanabiliyor. Uzmanlar, bu iki bitkinin ayrımının köklerinden yapılabileceğini belirtiyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Ispanak Sezonu Başladı: Güzelavrat Otu ile Karışıklık Zehirlenmelere Yol Açabilir

Eylül ayının gelmesiyle birlikte ıspanak sezonu açıldı ancak dikkat edilmesi gereken bir konu var: Ispanak ve güzelavrat otu birbirine benzediği için karışıklıklar zehirlenmelere sebep olabiliyor. Güzelavrat otu, bilimsel adıyla ‘Huperzia serrata’, özellikle yaprak yapısı nedeniyle ıspanakla karıştırılabiliyor ve bu durum hastanelik vakalara neden olabiliyor.

'İki Otun Ayrımı Köklerinden Belli Olur'

Sivas’ta 30 yıldır sebze halinde esnaflık yapan Ahmet Şarkışla, ıspanak sezonunun başladığını ve bilinçsiz toplanan ıspanaklarda farklı otların karışabileceğini belirtti. Şarkışla, “Güzelavrat otu ıspanağa benziyor ama bunun üstadı neyin ne olduğunu bilir. Bu iki otun ayrımı köklerinden belli olur. Bizim sattıklarımızda kesinlikle yabani ot olmaz ama vatandaş kendi toplarken farkında olmadan yanlış ot toplayabilir” dedi.

'Farklı Familyalardan Birbirine Benzeyen Bitkiler Aynı Zannediliyor'

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy, doğada farklı familyalardan olan ancak birbirine benzeyen bitkilerin tüketilmesi sonucu zehirlenme vakalarının yaşandığını belirtti. Karaköy, “Doğada, pancar zannedilerek tüketilen güzelavrat otu veya buna benzer bitkilerde zehirlenme vakaları söz konusu olabiliyor. Bu bitkiler tüketilirken uzmanlarına danışılmalı” dedi.

Karaköy, ayrıca yol kenarlarında toplanan bitkilerin de sağlıksız olduğuna dikkat çekti: “Vatandaşlar yol kenarında araçlarından inip bu ve buna benzer bitkileri topluyorlar. Bu o kadar sağlıksız bir durum ki. Oradan birçok araç geçiyor. Egzoz gazları, lastik ve asfalttan sıçrayan kalıntılar, yağmur sularıyla taşınıyor ve bu bitkiler son derece sağlıksız hale geliyor” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, ıspanak sezonunda bu tür karışıklıkların önüne geçmek için vatandaşları bilinçli olmaya ve bitkileri dikkatle ayırt etmeye çağırıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ulaş Karasu'dan Sivas Kongresi'nin 105. Yıl Dönümüne Özel Mesaj

Ulaş Karasu'dan Sivas Kongresi'nin 105. Yıl Dönümüne Özel Mesaj