16 Eylül 2024
weather
23°
Son Dakika Sivas Haberleri
ANASAYFA Genel Sadece 5 dönüm arazide başlayan çiftçi, siparişlerin artmasıyla başa çıkamıyor

Sadece 5 dönüm arazide başlayan çiftçi, siparişlerin artmasıyla başa çıkamıyor

Malatya'nın Pütürge ilçesinde yaşayan Gülten Çelik, devlet desteğiyle başladığı çilek üretiminde başarılı oldu. Siparişlere yetişemeyince üretim alanını 36 dönüme genişleterek büyüttü.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Sadece 5 dönüm arazide başlayan çiftçi, siparişlerin artmasıyla başa çıkamıyor

Gülten Çelik, Pütürge ilçesine bağlı Örmeli Mahallesi'nde yaşayan ve iki çocuk annesi bir kadındır. 2017 yılında Tarım ve Orman Bakanlığının "Genç Çiftçi Projesi"ne başvurarak hibe desteği almaya hak kazandı.

Çilek Üretiminde Başarılı Girişim

Gülten Çelik, aldığı hibe desteğiyle ilk etapta 5 dönümlük bir alanda çilek üretimine başladı. Ancak siparişlere yetişemeyince üretim alanını hızla genişleterek 36 dönüme kadar çıkardı.

İşçi Bulma Sorunu

Kilogramı 60 TL'den satılan albion türü çileklerde talebin yoğun olması, Gülten Çelik'i işçi bulma konusunda zorluklarla karşı karşıya bıraktı. Hasatta çalışan işçiler, gün boyunca yoğun bir tempoda çalışarak yevmiyelerini kazanıyorlar.

Üretim ve Hedefler

Gülten Çelik, üretim alanını 36 dönüme çıkararak büyük bir başarı elde ettiğini belirtiyor. Hedefinin daha da büyüyerek daha geniş alanlarda üretim yapmak olduğunu vurguluyor. Yaşanan zorluklara rağmen müşterilerinin desteğiyle ayakta durduklarını ifade ediyor.

Çilek Talepleri ve Satışlar

Çelik, çilek kilosunun 60 TL olduğunu ve talepleri karşılamakta zorlandıklarını söylüyor. Perakende satış yaptığını ve 20-30 kişiye istihdam sağladığını belirtiyor. Eşinin de destek verdiği üretim sürecinde, emeklerinin karşılığını almayı umut ediyor.

Aile İşletmesi

Çilek üretimini eşiyle birlikte yürüttüklerini söyleyen Gülten Çelik, eşinin genellikle satışlarla ilgilendiğini kendisinin ise çileklerin bakımıyla ilgilendiğini dile getiriyor. Çevrelerinden gördükleri desteklerle ayakta kalmayı başardıklarını belirtiyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Meraklı adam evini müzeye çevirdi, ziyaretçileri bekliyor!

Meraklı adam evini müzeye çevirdi, ziyaretçileri bekliyor!