08 Eylül 2024
weather
25°
Son Dakika Sivas Haberleri
ANASAYFA Genel Tehlike yine ortaya çıktı: Kene vakalarının sayısı hızla artıyor

Tehlike yine ortaya çıktı: Kene vakalarının sayısı hızla artıyor

Sıcak havaların gelmesiyle birlikte bine yakın vaka tespit edildi. Artan sıcaklıkların tehlikesi tekrar ortaya çıktı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Tehlike yine ortaya çıktı: Kene vakalarının sayısı hızla artıyor

Havaların Isınmasıyla Kene Riski Artıyor

Havaların ısınmasıyla birlikte kene riskli Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında artış yaşanabileceğini belirten Yozgat Bozok Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çiğdem Kader, Yozgat genelinde 2024 yılında yaklaşık bine yakın riskli kene teması olduğu bilgisini elde ettiklerini ancak bu temasların hepsinin KKKA hastalığı olmayabileceğini açıkladı.

Kene Vakalarında Artış Gözleniyor

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının yoğun bir şekilde görüldüğü Yozgat'ta ilkbahar mevsiminin ardından kene vakalarında artış gözleniyor. Özellikle kırsal kesimlerde bu hastalık insan sağlığını tehdit etmektedir.

Uzmanlardan Kene Konusunda Uyarı

Uzmanlar, özellikle kırsal kesimlerde ve kene vakalarının sık görüldüğü bölgelerdeki vatandaşları, kene konusunda dikkatli olmaları ve tedbir almaları konusunda uyarıyor. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığının önlenmesinde tedbir, erken tanı ve tedavinin en etkili yöntemler olduğunu belirtiyorlar.

Kene ile Mücadelede Önemli Noktalar

Prof. Dr. Çiğdem Kader, kene ile mücadelede en etkili yöntemin, keneye dokunmamak ve temas sonrasında hızla uzaklaştırmak olduğunu vurguluyor. Kenenin vücuttan uzaklaştırılmasında çıplak elle değil, eldiven ya da bez parçası kullanılması gerektiğini belirtiyor.

Kene Isırması Sonucu Yaşanan Vakalar

Yozgat'ın Çekerek ilçesinde hayvancılıkla uğraşan bir vatandaş, kene ısırması sonucu hastaneye başvurduğunu ve tedavi gördüğünü dile getiriyor. Kene ısırması durumunda hemen müdahale edilmesi gerektiğini vurguluyor ve keneyle temasın küçük gibi görünse de ciddi sonuçlar doğurabileceğini anlatıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Yeni başlangıçlara merhaba dediler: Sivas'ta sağlıkçıların mezuniyet coşkusu!

Yeni başlangıçlara merhaba dediler: Sivas'ta sağlıkçıların mezuniyet coşkusu!