Hadrianapolis Antik Kenti'nde Yürütülen Kazı Çalışmaları Devam Ediyor
Eskipazar ilçesine bağlı Budaklar köyünde M.Ö. 1'inci yüzyılda kurulduğu ve M.S. 8'inci yüzyıla kadar yerleşim amacıyla kullanıldığı tahmin edilen Hadrianapolis Antik Kenti'nde arkeolojik kazı çalışmaları sürüyor.
Kazı Çalışmalarında Çıkan Buluntular
Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş başkanlığında yürütülen çalışmalarda; mezarlardan Nehir Tanrısı betimi yer alan sikke ile arbalet tipinde fibula, gün yüzüne çıkarıldı. Sikkenin 2'nci yüzyıla, fibulanın da 5'inci yüzyıla ait olduğu düşünülüyor.
Mezarların İçinden Çıkan Değerli Bilgiler
Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, güney nekropoldeki mezarlarda Roma Dönemi'ne ait ölü gömme geleneklerine dair veriler elde edildiğini ifade ederek, bulunan sikkede Hadrianapolis'e ait etnikonun yanı sıra Nehir Tanrısı betimi ve 'Kezios' yazısının bulunmasının, Eskipazar Çayı'nın Antik Dönemdeki ismi hakkında önemli ipuçları verdiğini belirtti.
Önemli Bir Keşif
Doç. Dr. Çelikbaş, bulunan sikkenin 'Charon sikkesi' olarak mezar içerisinde bırakıldığını ve bu durumun 2'nci yüzyılda Hadrianapolis'te Roma İmparatorluğu'na ait geleneklerin devam ettiğini gösterdiğini vurguladı. Ayrıca, güney nekropolde bulunan diğer artefaktların 5'inci yüzyıla ait olduğunu belirtti.
Gömme Geleneğine Işık Tutuyor
Bölgede 300 yıl boyunca kesintisiz devam eden ölü gömme geleneğinin, kaya mezarlarından oluşan alanda ortaya çıkan buluntularla aydınlatıldığını söyleyen Doç. Dr. Çelikbaş, bu keşiflerin Hadrianapolis'in kültür, sanat ve dini inançları hakkında önemli bilgiler sunması açısından heyecan verici olduğunu belirtti.
Fibula ve Kültürel İfadeler
Arbalet tipindeki fibulanın estetik süslemeleriyle dikkat çektiğini belirten Çelikbaş, fibulanın sadece kumaşları tutmak için değil aynı zamanda takı ve aksesuar olarak da kullanıldığını ifade etti. Bu buluntuların Antik Dönem kültürü hakkında daha fazla bilgi sağlaması bekleniyor.