Madımak olaylarının 31. yıl dönümü anma programına katılan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Sivas'ta yaptığı konuşmada, Madımak'ın utanç müzesine dönüştürülmesi gerektiğini ve sorumluların insanlık suçu ile yargılanmasını istedi. Özel, Madımak'ın utanç müzesine dönüşmesini sağlayacağını belirterek, bu mücadeleyi bir kan davası değil, can davası olarak nitelendirdi.
Utanç Müzesi ve İnsanlık Suçu Çağrısı
Özel, Madımak katliamının 31. yıl dönümünde ailelerin yanında olduklarını belirterek, "Burada iki önemli karar alınmadan, sonuç alınmadan bu mücadele durmayacak. Elbette her yıl 2 Temmuz'da gelip burada anmamızı yapacağız. Ailelerin ve bizim birinci talebimiz, Madımak'ın bir utanç müzesi olmasıdır. Bilim ve kültür merkezi tabelasını gören ailelerin içi yanıyor, ‘Biz bunu hak etmedik' diyorlar. ‘Ne bilimi ne kültürü, insan yakmak bizim kültürümüzde var mı' diyorlar. ‘Bilime, kültüre, sanata inanan canları burada yaktınız' diyorlar. Birinci olarak burası utanç müzesi olacak, ikincisi ise istinafta umudumuzu sürdürüyoruz. Eninde sonunda bu kararların bozularak bunun insanlığa karşı suç olarak nitelendirilmesi gerekiyor," dedi.
“Madımak Utanç Müzesinin Açılışını Bizzat Yapacağım”
Özel, açıklamalarına devam ederek, "Çok kararlıyız. Bu bir kan davası değil. Kan davaları da bir gün biter. Bu bir can davasıdır. Canlarımıza karşı işlenmiş insanlık suçudur. Türkiye'deki tüm canları tehdit eden bir insanlık suçudur, nefret suçudur. Türkiye'nin barışının içerisine döşenmiş mayındır, dinamittir. Bu mayın ve dinamitleri, sadece gözü yaşlı analar, çocuklar, kardeşler ya da davayı takip eden avukatlar temizleyemez. Bunu tüm siyasiler tüm riskleri görüp, cesaretle temizleyeceğiz. Kan davaları biter ama bu can davası bitmez. Bir yıl mı olur, iki yıl mı olur, üç yıl mı olur ama ant olsun ki sonraki 2 Temmuzlarda Madımak utanç müzesinin açılışını bizzat yapacağım, hep beraber yapacağız. Ant olsun, ant olsun, ant olsun."
Ne Olmuştu?
Madımak Olayları, 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta meydana gelen ve 35 kişinin hayatını kaybettiği acı bir olaydır. Sivas'ta düzenlenen Pir Sultan Abdal Şenlikleri sırasında, Aziz Nesin başta olmak üzere çeşitli aydın ve sanatçıların kaldığı Madımak Oteli, radikal gruplar tarafından kuşatıldı ve ateşe verildi. Olaylar, Aziz Nesin'in Salman Rushdie'nin "Şeytan Ayetleri" kitabını Türkçeye çevirmesi ve bunu yayınlamasıyla tetiklendi. Nesin'in bu eylemi, bazı gruplar tarafından dine hakaret olarak görüldü ve büyük tepki topladı.
Şenlikler sırasında provokasyonlarla başlayan gerginlik, güvenlik güçlerinin yetersiz kalması ve olayları engelleyememesiyle kontrolden çıktı. Otelde mahsur kalan aydın ve sanatçılar, halk tarafından otelin ateşe verilmesi sonucu hayatlarını kaybetti. Olaylar sırasında güvenlik güçlerinin ve itfaiyenin yeterince müdahale etmemesi, yangının daha fazla büyümesine ve can kayıplarının artmasına sebep oldu.
Televizyon kanallarında canlı yayınlanan bu trajedi, tüm Türkiye'yi derinden etkiledi ve toplumda büyük bir infial yarattı. Katliam, Türkiye tarihinde kara bir leke olarak yer aldı ve hala toplumsal hafızada tazeliğini korumaktadır.
GazeteSivas.com Okuyucusuna Not:
Bu haber, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Madımak olaylarının 31. yıl dönümü anma programında yaptığı açıklamalara dayanmaktadır. Detaylar ve en güncel haberler için GazeteSivas.com'u takip etmeyi unutmayın.