16 Eylül 2024
weather
23°
Son Dakika Sivas Haberleri
ANASAYFA Gündem Tüketiciyi Yanıltan Reklamlara 108 Milyon Lira Para Cezası Verildi

Tüketiciyi Yanıltan Reklamlara 108 Milyon Lira Para Cezası Verildi

Reklam Kurulu, 2022'nin ilk 5 ayında şirketlere toplamda 107 milyon 883 bin 569 TL idari para cezası kesilmesini onayladı. Aldatıcı reklam ve haksız ticari uygulamaların önlenmesi amacıyla alınan bu kararlarla tüketicilerin korunması hedefleniyor.

1 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Tüketiciyi Yanıltan Reklamlara 108 Milyon Lira Para Cezası Verildi

Reklam Kurulu, sosyal medya etkileyicilerinin tanıtımlarından gıda takviyesi ve indirimli satış reklamlarına kadar geniş bir yelpazedeki reklam ve tanıtımları inceledi.

Reklam Kurulu'nun İncelemesi

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Reklam Kurulu mayıs ayı toplantısında 110 dosyada mevzuata aykırılık tespit etti. Tüketicileri yanıltıcı bulunan reklamlar nedeniyle 13 milyon 744 bin 459 lira idari para cezası kesilmesine karar verildi.

İndirimli Satışlara Yönelik Tespitler

Kurul, indirimli satışlara ilişkin denetimlerde bir firmanın 6 aylık indirimli satış süresi belirlediğini ve sezon indirimi adı altında sürekli değişen ürünlerle kampanya yaptığını saptadı. Bu durumun tüketiciler açısından yanıltıcı olduğu gerekçesiyle söz konusu tanıtımların durdurulmasına karar verildi.

Annelere Yönelik Tanıtımlar

Kurul, hızlı tüketim ürünlerinin tanıtımında "anneler tarafından hazırlanan ürünlere eş değer olduğu" ifadelerin kullanılmasının mevzuata aykırı olduğunu belirledi. Bu tür ifadelerin hassas tüketici grubunda yer alan çocuklar için yanıltıcı olabileceği ve haksız rekabet yaratabileceği sonucuna vardı.

Kurulun Değerlendirmesi

Reklam Kurulu, yılın ilk 5 ayında 756 dosyayı inceledi. 664 dosyada aldatıcı reklam veya haksız ticari uygulama tespit edilerek durdurma cezası uygulanırken, toplamda 107 milyon 883 bin 569 lira idari para cezası kesildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Trafik kazalarına ilişkin tespit tutanakları artık e-Devlet üzerinden erişilebilir hale geldi

Trafik kazalarına ilişkin tespit tutanakları artık e-Devlet üzerinden erişilebilir hale geldi