16 Eylül 2024
weather
23°
Son Dakika Sivas Haberleri
ANASAYFA Sivas Haberleri Sivas'ın Altınyayla İlçesinde 700 Yıllık ‘Mimsekili’ Köy Odası Gelecek Nesillere Aktarılıyor

Sivas'ın Altınyayla İlçesinde 700 Yıllık ‘Mimsekili’ Köy Odası Gelecek Nesillere Aktarılıyor

Sivas'ın Altınyayla ilçesinde yaşayan Adem Özbudak, 700 yıllık geçmişe sahip 'Mimsekili' geleneksel köy odasını antika eşyalarla donatarak gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Sivas'ın Altınyayla İlçesinde 700 Yıllık ‘Mimsekili’ Köy Odası Gelecek Nesillere Aktarılıyor

Sivas'ın Altınyayla ilçesi Kale Mahallesi'nde yaşayan Adem Özbudak, 700 yıllık bir geçmişe sahip olan ve ‘Mimsekili’ adı verilen geleneksel köy odasını yaşatmaya çalışıyor. ‘Konuk Odası’ olarak da bilinen bu odada antika eşyalar sergileyen Özbudak, bu kültürel mirası gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyor.

700 Yıllık Tarih ve Motiflerle Dolu Köy Odası

Mimsekili, 7 adet ardıç direği üzerine inşa edilmiş ve iki bölümden oluşan bir köy odası. Bu odada yer alan her motif, farklı sembol ve anlamlar barındırıyor. Ustalar tarafından direkler üzerine işlenen motifler, dört köşeyi ve dört mevsimi temsil ediyor. Ayrıca hayat çizgisini simgeleyen bu motifler, o dönemin insanlarının misafirperverliğini ve kültürel değerlerini yansıtıyor.

Adem Özbudak: "Dünya Döndükçe Bu Binada Misafir Olabilirsiniz"

Tarihi bina hakkında bilgiler veren Adem Özbudak, “Anadolu topraklarında ‘Mimsekili’ diye tabir ettiğimiz bu tarz konaklar vardır. Çoğunlukla ahşap işçilikle yapılan bu konaklar, 7 tane selam direği üzerine inşa edilir ve selamlık ile harem alanı barındırır. Ustalar, ahşabı öyle güzel ve ince işlemişler ki her biri bin bir mana taşır. Bu tarz konaklar 700 senelik bir geçmişe sahip. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de bu tür motifler saraylarda görülmüştür. Konakların direklerini yapan her usta kendine özgü bir imza bırakmıştır. Hayat kuşağı üzerinde simgelenen motifler, bu binanın ayakta kaldığı sürece misafir kabul ettiğini ifade eder. Ustalar, gönüllerinden geçenleri bu direklere işlemişler," dedi.

"Her Ürün, Kendi Başına Bir Tarih"

Özbudak, odada sergilenen antika eşyaların her birinin ayrı bir tarihe tanıklık ettiğini belirterek, "Televizyon ve internetin olmadığı dönemlerde bu tarz konaklarda büyüklerin sohbetleri, bilgileri ve yaşanmışlıkları konuşulurdu. Bu konaklar, her biri ayrı bir hikaye barındıran antika eşyalarla donatılmış. Bu odanın her köşesi, tarih kokan bir atmosfer sunuyor,” dedi.

Adem Özbudak, 'Mimsekili' köy odası ile bu kültürel mirası koruma çabasıyla gelecek nesillere taşımayı hedeflediğini ifade ederek, “Bu tarihi mirası yaşatarak gençlere tanıtmak ve onların da bu değerleri benimsemelerini sağlamak istiyoruz," dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Galatasaray, Adana Demirspor’u 4-0 Mağlup Etti: Genç Kaleci Deniz Dönmezer'in Hatası Maça Damga Vurdu

Galatasaray, Adana Demirspor’u 4-0 Mağlup Etti: Genç Kaleci Deniz Dönmezer'in Hatası Maça Damga Vurdu