Sivas'ın Zara ilçesine bağlı Beypınar köyünde, 220 dönüm alanda üretilen doğal kaynak tuzları Türkiye'nin dört bir yanına gönderiliyor. Özellikle tansiyon hastaları tarafından büyük ilgi gören bu tuzlar, büyük bir zahmetle üretiliyor. Ancak yıllardır tuz üretimi yapan işletme sahibi Muharrem Yılmaz, işçi bulma konusunda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını dile getirdi.
Yılmaz, işçilere asgari ücretin üzerinde maaş, üç öğün yemek ve konaklama gibi imkanlar sunmalarına rağmen, mevsimlik işçiler bulmakta zorluk çektiklerini belirtti. Küresel ısınmanın etkisiyle mevsimlerin değişmesi, tuz üretim miktarını da olumsuz etkiliyor. Bir zamanlar bin 500 ton tuz üretebilen tuzla, günümüzde sadece 300 ton civarında üretim yapabiliyor.
Her Sene Üretim Azalıyor
Tuz üretiminin tamamen güneş ısısına bağlı olduğunu belirten Muharrem Yılmaz, küresel ısınma nedeniyle her yıl üretimde düşüş yaşandığını ifade etti. "Eskiden işçi sıkıntısı yaşamazdık, şimdi ise asgari ücretin üzerinde maaş ve çeşitli imkanlar sunmamıza rağmen işçi bulmakta zorlanıyoruz. Ayrıca, küresel ısınma nedeniyle üretim tonajlarımız her yıl düşüyor. Bin 500 tonla başladığımız üretim, şimdi 300 tonlara kadar geriledi," diye konuştu.
Yıllar içinde tuzun değerinin azaldığını belirten Yılmaz, "Tuz eskiden altın değerindeydi, ancak keşiflerle birlikte tuz miktarı arttıkça değeri de düştü. Şu an kirli tuzlar hayvan yemi olarak kullanılıyor," dedi.
Beypınar köyünden çıkan bu doğal tuzlar, Sivas ve çevresindeki diğer bölgelere de büyük katkı sağlıyor ancak işçi bulma ve küresel ısınma gibi sorunlar, üretimin devamlılığı açısından büyük zorluklar yaratıyor.