16 Eylül 2024
weather
23°
Son Dakika Sivas Haberleri
ANASAYFA Sivas Haberleri Sivas'ta 1915'te Zehirlenerek Şehit Edilen 40 Asker Dualarla Anıldı

Sivas'ta 1915'te Zehirlenerek Şehit Edilen 40 Asker Dualarla Anıldı

Sivas'ın Hafik ilçesine bağlı Çınarlı köyünde, 1915'te Ermeni bir doktor tarafından zehirlenerek şehit edilen 40 Türk askeri, şehitlikte dualarla anıldı.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Sivas'ta 1915'te Zehirlenerek Şehit Edilen 40 Asker Dualarla Anıldı

Sivas'ın Hafik ilçesine bağlı Çınarlı köyünde, 1915 yılında yaşanan acı olay, köyün tarihinde derin izler bıraktı. Sarıkamış Harekatı'na destek vermek amacıyla Merzifon'dan Erzurum'a giden bir tabur Osmanlı ordusuna mensup Türk askerleri, yoğun kış şartları nedeniyle Çınarlı köyünde konakladı. Hastalanan 40 asker, tedavi bahanesiyle Ermeni asıllı bir doktor tarafından zehirli iğneyle şehit edildi. Olayın anlaşılması üzerine doktor da öldürüldü ve askerlerin defnedildiği alana bir şehitlik yapıldı.

Şehitlikte Anma Töreni Düzenlendi:

Köy halkı tarafından "Garipler Mezarlığı" olarak da anılan bu şehitlikte, yıllardır düzenli olarak bakım yapılıyor ve dualar ediliyor. Köy sakinleri, her yıl bu şehitlikte tören düzenleyerek Kur'an-ı Kerim okuyup şehitler için dua ediyor.

"Allah Şehitlerimize Rahmet Etsin"

Emekli imam Şemsettin Özkan, şehitleri anarken yaptığı konuşmada, "Burada yatan şehitler, Sarıkamış Harekatı'na katılmak üzere Merzifon'dan yaya olarak geliyorlardı. Yoğun yorgunluk ve hastalık nedeniyle rahatsızlanan askerler, tedavi için revire kaldırıldı. Revire giden askerlerin durumu kötüleşince, komutan bir şeylerin ters gittiğinden şüphelendi ve doktorun gayrimüslim olduğunu öğrendi. Bu doktor, 40 askerimizi zehirli iğneyle şehit etti. Allah şehitlerimize rahmet etsin. Bizler, her yıl burada tören tertipleyerek şehitlerimizi anıyoruz" dedi.

Köy Halkı Şehitlerini Unutmuyor:

Çınarlı köyü sakinleri, şehitleri unutmamak ve onlara olan vefa borcunu ödemek adına her yıl düzenli olarak şehitlikte anma etkinlikleri düzenliyor. Bu törenler, köy halkının birlik ve beraberlik içinde, tarihine sahip çıktığını gösteriyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kayseri Erciyes, TransAnatolia Rally Raid 2024'e Ev Sahipliği Yaptı

Kayseri Erciyes, TransAnatolia Rally Raid 2024'e Ev Sahipliği Yaptı