15 Eylül 2024
weather
25°
Son Dakika Sivas Haberleri
ANASAYFA Sivas Haberleri Sivas'ta Çoban Sıkıntısı Hayvancılığı Zorluyor: "Devletin Müdahalesi Şart"

Sivas'ta Çoban Sıkıntısı Hayvancılığı Zorluyor: "Devletin Müdahalesi Şart"

Sivas'ta çoban bulmanın giderek zorlaşması hayvancılığı zora sokuyor. Çoban sıkıntısı nedeniyle birçok sürü sahibi hayvanlarını satmak zorunda kalırken, devletin müdahalesi gerektiği belirtiliyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Sivas'ta Çoban Sıkıntısı Hayvancılığı Zorluyor: "Devletin Müdahalesi Şart"

Hayvancılığın en önemli mesleklerinden biri olan çobanlık, özellikle Sivas gibi hayvancılığın merkezi olan illerde ciddi bir sorun haline geldi. Sürü sahipleri, hayvanlarına bakacak çoban bulmakta zorlanırken, bu durumun etkisiyle hayvanlarını satmak zorunda kalanların sayısı artıyor.

Sivas'ın Altınyayla ilçesine bağlı Deliilyas Beldesi Yassıpınar Mahallesi'nde yaşayan Fikri Demiray, çoban bulamama sorunu nedeniyle herkesin hayvanlarını sattığını belirtti. Demiray, "400 koyunum var. 30 bin lira maaş veriyorum, barınma, yeme, hatta telefon faturasına kadar her şeyi ben karşılıyorum. Çoban benden 30 GB internet istiyor, onu da alıyorum. Çoban sıkıntısının çözümü için devletin müdahale etmesi gerektiğine inanıyorum" dedi.

Demiray, Türk çobanların yok denecek kadar azaldığını ve Afgan çobanların da yüksek taleplerle çalıştığını dile getirdi. "Türk çoban yok, Afganlı çobanlar ise bize ne derse yapıyoruz. Devlet yardımcı olsa hayvancılık canlanır, et fiyatları düşer. Çoban sıkıntısı yüzünden herkes hayvanlarını satıyor. Ben de 30 bin lira maaşla çoban tutuyorum ama bu şekilde ne kadar dayanabilirim bilmiyorum. Devletin bu soruna el atması gerekiyor, aksi halde hayvancılık bitme noktasına gelecek" diye konuştu.

Çobanların maaş ve taleplerinin yüksek olmasından dolayı hayvancılığın sürdürülebilirliğinin zorlaştığını ifade eden Demiray, "15 yıl önce köyümüzde üç sürü vardı, şimdi sadece benim sürüm kaldı. Devlet çobanların sigortasını karşılasa, diğer masrafları biz karşılarız. Hayvancılığın devam etmesi için acil çözüm şart" şeklinde sözlerini tamamladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
CHP'nin 20. Olağanüstü Kurultayı Sivas'ta Sembolik Başlangıçla Başlayacak

CHP'nin 20. Olağanüstü Kurultayı Sivas'ta Sembolik Başlangıçla Başlayacak