19 Eylül 2024
weather
23°
Son Dakika Sivas Haberleri
ANASAYFA Dünya 1200 Yıl Önce Patlayan Süpernova "SN 1181" Hakkında Yeni Keşif: Zombi Yıldız Tespit Edildi

1200 Yıl Önce Patlayan Süpernova "SN 1181" Hakkında Yeni Keşif: Zombi Yıldız Tespit Edildi

Bilim insanları, 1200 yıl önce patlayan süpernova "SN 1181" hakkında yeni keşifler yaptı. Yapılan araştırmalarda, patlamanın merkezinde "zombi yıldız" olarak bilinen bir beyaz cüce bulundu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
1200 Yıl Önce Patlayan Süpernova "SN 1181" Hakkında Yeni Keşif: Zombi Yıldız Tespit Edildi

Bilim insanları, Kraliçe veya Koltuk (Cassiopeia) adlı takımyıldızın yakınlarında, MS 1181 yılında meydana gelen ve gökyüzünde altı ay boyunca Satürn kadar parlak görülen süpernova "SN 1181"in merkezinde bir "zombi yıldız" tespit etti. Bu keşif, süpernovanın ardında bıraktığı gizemleri daha da derinleştiriyor.

"SN 1181" adı verilen süpernova, tarih boyunca Çin ve Japon kayıtlarında "konuk yıldız" olarak geçiyor. Çünkü bu patlama, teleskopların icadından önce gözlemlenmiş nadir olaylardan biri. Araştırmacılar, süpernovanın patlamasından sonra kalan dev gaz ve toz bulutunun evrimini bilgisayar modelleriyle inceledi ve bu süpernovanın "Tip Iax" olarak adlandırılan nadir bir tür olduğunu belirledi. Bu tür, iki beyaz cüce yıldızın çarpışması sonucu meydana gelen bir termonükleer patlama ile ortaya çıkıyor.

Tokyo Üniversitesi'nden astronomi doktora öğrencisi Takatoshi Ko'nun öncülüğünde yapılan çalışmada, merkezde tespit edilen "zombi yıldız"ın, süpernovadan geriye kalan ve yeniden yanmaya başlayan bir beyaz cüce olduğu belirlendi. Ko'nun açıklamasına göre, bu yıldızın patlamadan yüzyıllar sonra yeniden alevlendiği düşünülüyor. Bu da patlamanın tamamlanmamış olması nedeniyle, püskürtülen maddelerin beyaz cücenin çekimsel etkisi altında kalmasıyla açıklanıyor.

İngiltere'deki Manchester Üniversitesi'nden astrofizik profesörü Albert Zijlstra da 2021 yılında "SN 1181"in yerini tespit etmişti. Zijlstra, süpernovanın merkezindeki beyaz cücenin hızla dönen, Dünya boyutlarında ve nükleer yakıtını tüketmiş bir yıldız olduğunu kaydetmişti.

Bu yeni keşifler, süpernova "SN 1181"in sadece bir patlama olmadığını, aynı zamanda evrende nadir görülen bir enerji yayılımının sonucunda ortaya çıkan bir fenomen olduğunu gösteriyor. Araştırma sonuçları, "The Astrophysical Journal" dergisinde yayımlandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Zehra Güneş: Başarılarla Dolu Kariyerine Bir Yıldız Daha Ekledi

Zehra Güneş: Başarılarla Dolu Kariyerine Bir Yıldız Daha Ekledi