Türkiye ve Irak arasında askeri ve güvenlik iş birliği ile terörle mücadeleye dair imzalanan yeni mutabakat zaptı, Yunanistan'da büyük bir yankı uyandırdı. Yunan basınında yayımlanan analizler, Ankara ve Bağdat’ın terörle mücadele ve askeri iş birliği konusunda giderek daha fazla ortak zemin bulduğunu ve bu durumun bölgesel dinamiklerde şaşırtıcı bir değişim yarattığını ifade ediyor.
Son anlaşma, Yunan basınında Türkiye'nin Irak'taki askeri varlığının yeniden tanımlandığına dair ifadelerle geniş yer buldu. İki ülkenin stratejik iş birliği ve ortak hedeflere yönelik taahhüdünün arttığı belirtilirken, Türkiye'nin Irak'taki askeri varlığının yeniden tanımlanması bu süreçte öne çıkan bir gelişme olarak değerlendirildi.
Analizde, iki ülkenin yoğunlaştırılmış stratejik iş birliğine girdiği ve tartışmalı konuların aşıldığına dikkat çekildi. Türkiye'nin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, anlaşmayı "tarihi bir gelişme" olarak nitelendirerek, ortak koordinasyon eğitim merkezleri aracılığıyla işbirliklerinin bir sonraki aşamaya taşınacağını ifade ettiği aktarıldı.
Yunan analistlere göre, bu mutabakat, sadece ikili ilişkilerde büyük bir değişimi değil, aynı zamanda Batı Asya'daki hızla değişen dinamikleri ve öncelikleri de yansıtıyor. Türkiye ile Irak’ın ilişkilerindeki dönüşümün, her iki ülkenin de bölgesel rollerini ve ittifaklarını yeniden değerlendirmeleriyle gerçekleştiği belirtiliyor. Suriye çatışmasının ve IŞİD’in (DEAŞ) yükselişinin ardından yaşanan gerilimlerin hafiflediği ve daha pragmatik bir yaklaşıma geçildiği vurgulandı.
Analiz, güvenlik ve ticari rekabetin Irak ve Türkiye'yi birbirine bağladığını, ve bu Memorandum'un daha yakın ilişkilere ve ortak güvenlik hedeflerine yönelik önemli bir adım olarak değerlendirildiğini belirtiyor.