21 Kasım 2024
weather
11°
Son Dakika Sivas Haberleri
ANASAYFA Ekonomi Çiğ Süt Fiyatlarındaki Düşüş Üreticileri Zor Durumda Bırakıyor

Çiğ Süt Fiyatlarındaki Düşüş Üreticileri Zor Durumda Bırakıyor

Çiğ süt fiyatlarındaki düşüş, ödeme vadelerinin uzaması ve yem alım şartları süt üreticilerini zor durumda bırakıyor. Üretici örgütlerinden Öztürk, üreticilerin bu koşullar altında ciddi finansal sıkıntılar yaşadığını belirtti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Çiğ Süt Fiyatlarındaki Düşüş Üreticileri Zor Durumda Bırakıyor

Öztürk, "Çiğ süt fiyatlarının temmuz ayı itibariyle önemli ölçüde düşmesi, üreticilerimizi ciddi bir şekilde zorluyor. Firmalar, fiyatlarını litre başına 0,60 TL indirerek üreticiyi daha da zor duruma soktu. Piyasadaki mandıraların bazıları ise fiyatları 13-13,5 bandına çekerek alımlarda yeni bir rekabet ortamı oluşturdu. Bu durum, üreticilerimizi daha fazla zarar etmeye itiyor” dedi.

Ödeme Vadeleri Uzadı

Ödeme vadelerinin de uzadığını belirten Öztürk, “Süt üretim firmaları, doğrudan üreticiden veya üretici örgütlerinden aldığı sütlerin 40-45 günlük ödeme vadeleri, şu anda en az 60 güne hatta 75 güne kadar uzatılmış ve nakit yerine çek ile ödenerek üreticilerimizi ve üretici örgütü olan bizim gibi kooperatifleri daha da zor durumda bırakmıştır. Geciken ödemeler nedeniyle finansal sıkıntılar yaşanıyor ve maliyetlerini karşılamak daha da zorlaşıyor. Bu koşullar altında üretim yapamayacak hale geliyor” şeklinde konuştu.

Süt Tozu Projesi Üreticileri Zorluyor

Öztürk, süt tozu projesinin de üreticiler üzerinde ek bir baskı oluşturduğunu ifade etti. "Et ve Süt Kurumu'nun süt tozu projesi, süt fazlasını azaltmayı hedefliyor ancak düşük süt tozu alım fiyatları, bizim gibi yüksek bedelden süt alan, üretici için çabalayan kooperatiflerin maliyetlerini karşılamasını zorlaştırıyor. Bu da süt alım fiyatlarının daha da düşmesine neden olabilir. Ayrıca süt tozu üretimini nakliye, personel ve diğer giderleri en düşük seviyede hesapladığımızda dahi 1 litre sütün fiyatı 13,30 TL’ye kadar geriliyor. Sanayici de üreticiden aldığı süt fiyatını düşürerek yine bu durumu üreticiye yansıtacak. Olan yine gece gündüz demeden güneşin doğuşu ile hayvanlarının başında olan üreticiye olacak” dedi.

Yem Alımı Şartı Üreticileri Zorluyor

Öztürk, sanayicilerin yem alımını şart koşmasının da üreticiler üzerinde baskı oluşturduğunu belirterek, "Yem alımı yapmayan veya az alan üreticilerin süt alımlarını durduran firmalar, üreticileri zora sokuyor ve sektördeki dengeleri bozuyor. Üreticiler, ineklerini kesime göndermek zorunda kalabilir” şeklinde uyardı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Türkiye Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatı Temmuzda Büyüdü

Türkiye Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatı Temmuzda Büyüdü