19 Eylül 2024
weather
23°
Son Dakika Sivas Haberleri
ANASAYFA Ekonomi Sivas'ın Kaynak Tuzu Coğrafi İşaret Tescili Yolunda

Sivas'ın Kaynak Tuzu Coğrafi İşaret Tescili Yolunda

Sivas'ta farklı tuzlalardan çıkarılan ve 84 mineral içeren kaynak tuzu, coğrafi işaret tescili başvurusuyla korunuyor. Haziran ayında hasat edilen tuz, iç piyasa ve birçok ülkeye ihraç ediliyor. Detaylar için haberi okuyun.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Sivas'ın Kaynak Tuzu Coğrafi İşaret Tescili Yolunda

Sivas'ta farklı tuzlalardan çıkarılan kaynak tuzu, içerdiği 84 mineral ile dikkat çekiyor. Bu değerli tuzun korunması ve tanıtılması amacıyla Sivas Ticaret Borsası tarafından coğrafi işaret tescili başvurusunda bulunuldu. Haziran ayında başlayan hasat ile binlerce ton tuz toplanarak iç piyasaya ve birçok ülkeye ihraç ediliyor.

Özel Mineralli Tuz

Sivas kaynak tuzu, içerdiği 84 mineral ile diğer tuzlardan ayrılıyor. Bu tuzun vücutta kullanılabilirlik oranının yüksek olduğunu belirten yetkililer, tansiyon ve böbrek sorunlarına yol açmadığını ifade ediyor. Sivas Ticaret Borsası Başkanı Yunus Emre Şeker, "Bu tuz, sağlık açısından birçok fayda sağlıyor. Coğrafi işaret başvurusunun kabulü sonrası, televizyon programları ve sosyal sorumluluk projeleri ile tuzun faydalarını daha geniş kitlelere anlatmayı planlıyoruz," dedi.

Yerel Destek ve Üretim

Zara ilçesindeki bir tuzlanın işletmecisi Habibe Belgin Yılmaz, coğrafi işaret sürecini desteklediklerini belirtti. Yılmaz, "Sivas tuzu, diğer bölge tuzlarına benzemez. Mineral yapısı ve lezzetiyle eşsizdir," dedi. Ayrıca, tuzun doğal havuzlarda üretildiğini ve Sivas'ın pek çok yemeğinde kullanıldığını vurguladı.

Yılmaz, "Sivas tuzu, yerel mutfak kültürümüzde önemli bir yere sahip. Hem lezzet hem de sağlık açısından büyük faydaları var. Coğrafi işaret tescili, bu değerli kaynağımızın korunması ve tanıtılması açısından büyük bir adım olacak," ifadelerini kullandı.

Tuzun Faydaları ve Gelecek Planları

Sivas kaynak tuzunun, tansiyon ve böbrek sorunlarına yol açmaması ve vücutta kullanılabilirlik oranının yüksek olması, bu tuzu diğerlerinden ayıran en önemli özelliklerden biri olarak öne çıkıyor. Coğrafi işaret tescili süreci tamamlandığında, bu özel tuzun faydaları daha geniş kitlelere anlatılacak ve Sivas tuzunun ulusal ve uluslararası alanda tanıtımı artırılacak.

Sivas Ticaret Borsası ve yerel üreticiler, kaynak tuzunun sağlık açısından faydalarını ve ekonomik değerini daha iyi anlatabilmek için çeşitli projeler ve kampanyalar düzenlemeyi planlıyor. Bu çalışmalar, Sivas'ın bu değerli doğal kaynağının daha geniş kitlelere ulaştırılmasını ve tanınmasını sağlayacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Sivas Zara'da Şerefiye Dernekler Federasyonu'nun Festivaline Katıldı

CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, Sivas Zara'da Şerefiye Dernekler Federasyonu'nun Festivaline Katıldı