Seçim Sonrası Piyasalarda Enflasyon ve Cari Denge Öne Çıkıyor
12-25 Mayıs 2024 tarihli sayıdan yerel seçimlerin ardından seçim belirsizliğinin ortadan kalkmasıyla piyasaların odağına enflasyon ve cari denge, global para politikaları ve bölgesel jeopolitik gelişmeler yerleşti. Özellikle ekonomi yönetiminin tasarruf ve yapısal reformlar konusunu vurgulayarak somut adımlar atılacağına yönelik açıklamaları pozitif olarak değerlendiriliyor. Merkez Bankası'nın seçim öncesi gerçekleştirdiği faiz artışı sonrası açıklanan enflasyon verileri ile birlikte yüzde 50 politika faizi ile devam etme dilik tutarlı duruşun bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
TCMB Yıl Sonu Enflasyon Tahminini Yükseltti
TCMB, geçen hafta yaptığı toplantıda ise önceki raporda yüzde 36 olan 2024 yıl sonu tüketici fiyat endeksi artışı tahminini yüzde 38'e çıkardı.
Enflasyon Yaz Aylarında Düşüşe Geçebilir
Mayısta zirve yapması beklenen enflasyonun yaz aylarında düşüşe geçeceği beklentisi var.
Piyasalar Enflasyon ve Faiz Gelişmelerini Takip Ediyor
Piyasaların gözü bu süreçte enflasyonun üzerinde olmaya devam edecek.
Yaz Döneminde Piyasaları Etkileyecek Faktörler
Yaz aylarında içeride, turizm, iç talep ve ihracat dengesi ile ilgili gelişmeler piyasalara yön verecek. Yurtdışında ise AB ve ABD faiz kararları ve ileriye dönük mesajlar izlenecek.
Yatırımcıların Portföy Dağılımları Nasıl Olmalı?
Yaz dönemi yaklaşırken yatırımcılar portföylerini nasıl oluşturmaları gerektiğini merak ediyor. Uzmanlara göre, uzun vadeli yatırım stratejisi ile hareket ederek dengeli bir portföy oluşturmak önemli.
Uzmanlardan Portföy Önerileri
Yedi aracı kurumun portföy dağılım önerilerinde, hisse yüzde 41,4 gibi yüksek bir ortalamayla öne çıkıyor. Onu yüzde 29,3 ile TL mevduat, yüzde 15,7 ile altın takip ediyor.
Ekonomi Yönetiminin Faiz Politikaları
Yatırımcıların beklentisi tasarruflarını enflasyona karşı korumaksa yüzde 50 üzeri mevduat faizleri yatırımcının isteğini karşılayacak. Portföylerinin şu an için yüzde 15'lik kısmını değerli madenlere, yüzde 35'lik kısmını vadeli mevduata ve kalan yüzde 50'lik kısmını ise Borsa İstanbul'da değerlendirebilir.
Yatırım Stratejilerinde Dengenin Önemi
Yatırım Finansman Genel Müdürü Eralp Arslankurt, bu süreçte riskli ve risksiz varlıklarda dengenin önemli olduğuna vurgu yaparak, yüksek faiz ortamında portföylerin bir bölümü mevduat tarafında, diğer bölümü ise sektörel olarak ayrışabilecek hisse senetleri tercih edilebilir.
Borsa İstanbul'da Yeni Rekor Seviyeler
Borsa İstanbul (BİST) yeni zirvelerle yükselişine devam ediyor. Banka hisseleri swap spekülasyonuyla yükselirken diğer hisselerde de pozitif ayrışmalar gözlemleniyor.
Swap Kısıtlamalarının Gevşetilmesi Hazırlığı
Geçen hafta çıkan haberlere göre; Türk yetkililer, Türk bankaların yurtdışı bankalarla yaptığı işlemlerindeki kısıtlamaları hafifletmek üzere çalışma yürütüyor. Swap limitlerinin gevşetilmesi Türkiye'ye girişi istenen yabancı yatırımcıların ekonomi yönetimine sundukları temel talepler arasında yer alıyor.
Global Merkez Bankaları ve Faiz Kararları
ABD Merkez Bankası FED ve Avrupa Merkez Bankası ECB tarafında yılın kalanına ilişkin öngörülere ve faiz kararlarının piyasalara etkilerine de değinmek önem arz ediyor. FED'in faiz indirim beklentileri, ECB'nin ise erken faiz indirim sürecine girmesi bekleniyor.
Altın Piyasalarında Gelişmeler
Altın fiyatları, jeopolitik riskler ve merkez bankalarının politikalarıyla şekillenmeye devam ediyor. Altın talebi canlı kalmayı sürdürüyor ve yaz döneminde ons altın için 2.400 dolarların test edilebileceği öngörülüyor.