19 Eylül 2024
weather
23°
Son Dakika Sivas Haberleri
ANASAYFA Ekonomi Zorunlu Trafik Sigortası’nda yeni uygulama Bu ay itibariyle başladı!

Zorunlu Trafik Sigortası’nda yeni uygulama Bu ay itibariyle başladı!

Yeni dönem Zorunlu Trafik Sigortası artış oranları 1 Mayıs 2024 itibarıyla yürürlükte! Prim hesaplamaları artık yeniden düzenlendi. Detaylar için hemen tıklayın!

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Zorunlu Trafik Sigortası’nda yeni uygulama Bu ay itibariyle başladı!

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), güncel ekonomik koşulları göz önünde bulundurarak, sigortalıların haklarını korumak ve hasar prim dengesini sürdürülebilir kılmak amacıyla zorunlu trafik sigortası alanında yeni bir uygulamayı devreye soktu.

SEDDK'dan Yeni Dönem Başladı

SEDDK'nın duyurusuna göre, Aralık ayında açıklanan yeni uygulama 1 Mayıs 2024'te yürürlüğe girdi. Artık trafik sigortası primleri her ay maliyet endeksine göre hesaplanacak ve sigortalılara yansıtılacak.

Primler Nasıl Hesaplanacak?

SEDDK'nın yayınladığı genelgeye göre, primler maliyet endeksine göre belirlenecek ve sigortalılara mayıs ayından sonra yansıtılacak. Sigorta şirketleri, trafik sigortası primlerini maksimum %3 oranında artırabilecekler.

Artışların Nedeni

Hasar maliyetlerindeki yüksek artışlar ve değişen ekonomik koşullar göz önüne alınarak, sigortalıların haklarının korunması ve hasar prim dengesinin sürdürülebilirliği amaçlanıyor. Bu kapsamda, endeks her ay asgari ücret, yedek parça fiyatları, bakım-onarım giderleri ve araç fiyatlarındaki değişimleri dikkate alarak hesaplanacak.

Hasar Maliyet Endeksi Hesaplama Yöntemi

Hasar maliyet endeksi aylık olarak şu şekilde hesaplanacak: Asgari ücret artışı %45, yedek parça ve aksesuar fiyat artışı %30, araç fiyat artışı %15 ve bakım-onarım giderleri artışı %10 olarak dikkate alınacak. Bu yeni uygulama ile zorunlu trafik sigortası primlerinin belirlenmesinde araç modeli, yaşı, ikamet bölgesi gibi faktörler ile endeks fiyatlarının değişiminin etkili olması sağlanacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Bu Telefonun bataryası, tüm zamanların en iyisi!

Bu Telefonun bataryası, tüm zamanların en iyisi!