08 Eylül 2024
weather
25°
Son Dakika Sivas Haberleri
ANASAYFA Sivas Haberleri Turnalara Bakanlıktan Sıkı Takip

Turnalara Bakanlıktan Sıkı Takip

Tarım ve Orman Bakanlığı, son 10 yılda 154 turnayı halkaladı ve 54 turnaya verici taktı. Sivas ve diğer bazı illerde üreyen turnaların göç yolları ve kışlama alanları takip ediliyor. Bakan İbrahim Yumaklı, biyolojik çeşitliliği koruma çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Turnalara Bakanlıktan Sıkı Takip

Tarım ve Orman Bakanlığı, nesli tehlike altında olan türlerle ilgili yürüttüğü çalışmalar kapsamında son 10 yılda 154 turnayı halkaladı ve 54 bireye verici taktı. Bakan İbrahim Yumaklı, biyolojik çeşitliliği korumak için alınan tedbirlerin önemine vurgu yaptı.

Türkiye Turnalar İçin Nadir Bir Konaklama Alanı

Türkiye, farklı iklim ve doğal ekosistemleri sayesinde turnaların kuluçkaya yattığı, kışladığı ve göç sırasında konakladığı nadir ülkelerden biri. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (DKMP) tarafından yürütülen çalışmalar, turnaların göç, üreme ve hayatta kalma başarılarına dair veriler elde edilmesini sağlıyor.

Turna Eylem Planı ve Halkalama Çalışmaları

2013 yılında hazırlanan "Turna Eylem Planı" ile turna popülasyonları düzenli olarak takip ediliyor. Türkiye'deki ilk turna halkalama çalışması 2014 yılında başladı ve 10 yıldır aralıksız devam ediyor. Bu kapsamda, Sivas başta olmak üzere Bolu, Samsun, Tokat, Giresun, Erzincan, Erzurum, Muş, Ağrı, Iğdır, Kars ve Ardahan'da toplam 154 turna halkalandı, 54 bireye de verici takıldı.

Turnaların Göç ve Üreme Alanları

Gözlemler sonucunda, Sivas ve diğer bazı illerde üreyen turnaların kışlama için Kayseri'deki Sultan Sazlığı Milli Parkı ile Adana'daki Yumurtalık Lagünü Milli Parkı ve Akyatan-Tuzla Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nı tercih ettikleri belirlendi. Bu alanlar, "Ramsar Sulak Alanı" statüsüyle koruma altında.

Bakan Yumaklı'nın Açıklamaları

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, biyolojik çeşitliliğin korunmasının önemine değinerek, "Sorumluluğumuzun bilinciyle çalışmalarımız, tedbirlerimiz ve yeni projelerimizle, nesli tükenme tehlikesi altında olan türlere umut olmaya ve onları korumaya devam edeceğiz" dedi.



GazeteSivas.com Okuyucusuna Not:

Bu haber Gazete Sivas için hazırlanmıştır ve tüm telif hakları saklıdır. "Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Turnalara Bakanlıktan Sıkı Takip" haberimizde Tarım ve Orman Bakanlığı'nın turna koruma çalışmaları hakkında detayları bulabilirsiniz. Sivas turna koruma çalışmaları ve turna göç yolları gibi konulara dair en güncel bilgileri sizlere sunmaya devam edeceğiz. GazeteSivas.com'u takip edin ve Sivas'ın en güncel ve doğru haberlerini öğrenmek için düzenli olarak ziyaret etmeyi unutmayın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Mavi Medrese 371 Bin Ziyaretçi Ağırladı

Mavi Medrese 371 Bin Ziyaretçi Ağırladı