19 Eylül 2024
weather
23°
Son Dakika Sivas Haberleri
ANASAYFA Yaşam Amazon Ormanları'nda Yeni Bir Tehlike: Alarm Zilleri Çalıyor!

Amazon Ormanları'nda Yeni Bir Tehlike: Alarm Zilleri Çalıyor!

Belçika'da yapılan bir araştırma, Amazon Ormanları'nın kendini yenileme sürecinin 2015 yılından bu yana kuraklık nedeniyle kritik düzeyde yavaş ilerlediğini ortaya koydu.

1 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Amazon Ormanları'nda Yeni Bir Tehlike: Alarm Zilleri Çalıyor!

KU Leuven Üniversitesi'nden araştırmacıların liderliğinde gerçekleştirilen bir çalışmada, Amazon Ormanları'nın kuraklık şartlarına ne kadar dayanıklı olduğu incelendi.

Araştırmanın Detayları

Araştırmacılar, 2001-2019 yılları arasındaki bitki örtüsü faaliyetlerini uydu görüntüleri üzerinden aylık olarak analiz ettiler ve buna ek olarak yerel yağış verileriyle karşılaştırdılar.

Bu şekilde, kuraklık sıklığı, yoğunluğu ve süresinin Amazon bitki örtüsünün dengesini nasıl etkilediğini incelediler.

Yavaşlama Eğilimi

Araştırmacılar, bölgedeki yetişkin bitki örtüsünün kendini yenileme sürecinin %37 oranında yavaşladığını tespit etti. Van Passel, kuraklığın ormanın dengesini bozduğunu belirterek, "Ormanlar genel anlamda büyük bir direnç gösteriyor ancak 2015'ten bu yana tropikal yağmur ormanlarının kendini yenileme hızında belirgin bir yavaşlama var" dedi.

Amazon Ormanları ve Ekosistemin Önemi

Amazon Ormanları, dünya üzerindeki oksijenin büyük bir kısmını ürettiği için "Dünyanın akciğeri" olarak nitelendiriliyor. Araştırmanın sonuçları, "Proceedings of the National Academy of Sciences" dergisinde yayımlandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Kimlik bilgileri çalınarak dolandırılan 150 kişi mağdur durumda!

Kimlik bilgileri çalınarak dolandırılan 150 kişi mağdur durumda!