16 Eylül 2024
weather
23°
Son Dakika Sivas Haberleri
ANASAYFA Genel Sivas'ta Tarihi Gök Medrese'ye Yoğun İlgi

Sivas'ta Tarihi Gök Medrese'ye Yoğun İlgi

Sivas'ta, gök mavisi çinileri nedeniyle "Mavi Medrese" olarak bilinen Gök Medrese, kapsamlı restorasyonun ardından Ocak 2021'de yeniden ziyarete açıldı ve 371 bin ziyaretçiyi ağırladı. Müze, Türkiye'de ilk defa "Hololens" teknolojisini kullanarak ziyaretçilerine interaktif deneyimler sunuyor.

1 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Sivas'ta Tarihi Gök Medrese'ye Yoğun İlgi

Sivas'ta, gök mavisi çinileri nedeniyle "Mavi Medrese" olarak da bilinen Gök Medrese, kapsamlı restorasyonun ardından ziyaretçi akınına uğradı. Ocak 2021'de yeniden ziyarete açılan tarihi yapı, 371 bin ziyaretçiye ev sahipliği yaptı.

Restorasyon ve Müzenin Yeniden Doğuşu

Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından 1271 yılında yaptırılan Gök Medrese, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ve 7 yıl süren restorasyon sürecinin ardından yenilenen yüzüyle ziyaretçilerini ağırlıyor. Müze Araştırmacısı Burcu Saldıran, müzenin restorasyon süreci hakkında detaylı bilgi verdi. Çinilerin orijinaline uygun olarak yenilendiği, teşhir odalarının elden geçirildiği ve ana eyvanın yeniden inşa edildiği restorasyon, 2014 yılında başlamış ve 2021'de tamamlanmıştır.

Müze Teknolojiyle Buluşuyor

Gök Medrese, Türkiye'de ilk defa bir müzede kullanılan "Hololens" teknolojisiyle dikkat çekiyor. Ziyaretçiler, gözlükleri takarak teşhir odalarında bulunan kodları okutarak geçmişe yolculuk yapabiliyor. Ayrıca, sergilenen eserleri interaktif şekilde görebiliyorlar.

Hızlı Tren Seferlerinin Etkisi

Sivas-Ankara-İstanbul hızlı tren seferlerinin başlaması, Sivas'ı turizm açısından daha cazip bir hale getirdi. Bu durum, Gök Medrese'ye olan ilgiyi de artırdı. Ocak 2021'de ziyarete açılmasından bu yana müzeyi 371 bin kişi ziyaret etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Otobüs Şarampole İndi: 21 Yaralı

Otobüs Şarampole İndi: 21 Yaralı