16 Eylül 2024
weather
23°
Son Dakika Sivas Haberleri
ANASAYFA Gündem OMÜ'den Yenilikçi Proje: Türk Somonu ve Hamsi Atıklarından Elde Edilen Biyogübre, Topraksız Tarımda Domates Verimini Artırıyor

OMÜ'den Yenilikçi Proje: Türk Somonu ve Hamsi Atıklarından Elde Edilen Biyogübre, Topraksız Tarımda Domates Verimini Artırıyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi tarafından yürütülen projede, Türk somonu ve hamsi atıklarından elde edilen biyogübrenin, topraksız tarımla yetiştirilen domateslerde verim ve kaliteyi artırdığı ortaya kondu. Proje, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir tarım hedefiyle TÜBİTAK desteğiyle hayata geçirildi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
OMÜ'den Yenilikçi Proje: Türk Somonu ve Hamsi Atıklarından Elde Edilen Biyogübre, Topraksız Tarımda Domates Verimini Artırıyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi tarafından hayata geçirilen projede, Türk somonu ve hamsi atıklarından elde edilen biyogübrenin topraksız tarımla yetiştirilen domateslerde verim ve meyve kalitesini artırdığı ortaya kondu.

Doç. Dr. Harun Özer başkanlığında yürütülen ve TÜBİTAK tarafından desteklenen bu proje, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir tarım hedefliyor. Samsun'daki balık unu fabrikalarından temin edilen Türk somonu ve hamsi atıkları, biyogübreye dönüştürülerek üniversitenin topraksız tarım serasında denendi. Çalışmalar sonucunda, bu biyogübrenin domates yetiştiriciliğinde önemli verim artışı sağladığı gözlemlendi.

"Atıklardan Katma Değeri Yüksek Ürünler Elde Ediyoruz"

Doç. Dr. Harun Özer, sebze üretiminde sürdürülebilirliğin önemini vurgulayarak, projenin başlangıç aşamasında başarılı sonuçlar elde ettiklerini belirtti. Özer, balık atıklarının çevreye zarar verdiğini ve bu atıkları değerlendirerek çevre dostu, katma değeri yüksek gübre üretmeyi hedeflediklerini söyledi.

Biyogübre Sadece Domates İçin Değil, Tüm Tarım Ürünlerinde Kullanılabilir

Elde edilen biyogübrenin sadece domates için değil, topraksız tarıma uygun tüm meyve ve sebzelerde kullanılabileceğini belirten Özer, çalışmanın daha ilk yılında olduklarını ve ikinci yılda patent alma sürecine başlayacaklarını ifade etti. Çalışmada Ordu Üniversitesi Fatsa Su Ürünleri Fakültesinden Doç. Dr. Koray Korkmaz'ın da yer aldığını ekleyen Özer, ticari olarak pazarlama potansiyeli yüksek olan bu ürünün birçok firma tarafından talep edileceğine inandığını belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Galatasaray Başkanı Dursun Özbek'ten Kerem Aktürkoğlu ve Transfer Süreci Hakkında Açıklamalar

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek'ten Kerem Aktürkoğlu ve Transfer Süreci Hakkında Açıklamalar