21 Kasım 2024
weather
11°
Son Dakika Sivas Haberleri
ANASAYFA Gündem Savaşta Oluşabilecek Kıtlığa Karşı Ata Tohumlu Çözüm

Savaşta Oluşabilecek Kıtlığa Karşı Ata Tohumlu Çözüm

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden Prof. Dr. Tolga Karaköy, savaş sırasında oluşabilecek kıtlığa karşı ata tohumlarının önemini vurguladı. Yerli ve milli ata tohumları, gıda güvenliği ve sürdürülebilir tarım için umut veriyor. Detaylar için haberi okuyun.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Savaşta Oluşabilecek Kıtlığa Karşı Ata Tohumlu Çözüm

SİVAS - İsrail'in dünya geneline sattığı tek kullanımlık kısırlaştırılmış tohumlara karşı yerli ve milli ata tohumlarının geliştirilmesi için çalışmalar hızla devam ediyor. Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tolga Karaköy, bu çalışmaların savaş sırasında gıda güvenliği sağlamak açısından büyük önem taşıdığını belirtti.

Prof. Dr. Tolga Karaköy, gıdaya erişimin savunma sanayi kadar önemli olduğunu vurgulayarak, "Savunma sanayi ne kadar önemliyse en az bunun kadar kıymetli ve önemli olan şey gıdadır. Pandemi döneminde gıdanın ne kadar önemli olduğu görüldü. Gıdaya olan erişim ve ihtiyaç son derece kıymetlidir. Bizim her şeyden önce yapmamız gereken şey, ülke olarak dışa bağımlı olduğumuz ürün gruplarını azaltmaya yönelik AR-GE çalışmasına ağırlık vermek zorundayız. Savunma sanayinde AR-GE çalışmasına ayırdığımız bütçeyi aynı şekilde tarımsal çalışmalara da ayırmak zorundayız," dedi.

2030'lu yıllarda Türkiye nüfusunun 90 milyonu bulmasının beklendiğini belirten Karaköy, bu nüfusu besleyebilecek bir potansiyele sahip olunması gerektiğini ifade etti. Üçüncü Dünya Savaşı söylentilerinin de dikkate alınarak ata tohumlarının mutlaka depolanması ve rezervlerde tutulması gerektiğini söyledi.

Ata Tohumu Islah Çalışmaları Hızla Sürüyor

Prof. Dr. Tolga Karaköy, Sivas'ta sürdürülen ata tohumu çalışmalarını da değerlendirdi. Çiftçilerle yapılan çalışmalarda ata tohumlarının yıllardır elden ele geçtiği için saflığını yitirmiş olduğunu belirtti. Karaköy, "Biz bu tohumları saflaştırdık ve şu anda çiftçilerimize dağıtıyoruz. Çiftçilerimize ekilecek tarlada en az dört yıl buğday ekilmemiş olması gerektiğini söylüyoruz. Bu şekilde nesilden nesle aktarılmasını sağlıyoruz," dedi.

Ata tohumlarının kalite olarak çok üstün olduğunu belirten Karaköy, verim potansiyellerinin düşük ve hastalıklara karşı hassas olduğunu ancak daha kaliteli tohumlar elde edebilmek için ebeveyn olarak kullanıldığını vurguladı. Ayrıca, ata tohumlarının saklanmasının önemine değinerek, Türkiye'deki iki gen bankasında (İzmir ve Ankara) bu tohumların saklandığını söyledi.

Prof. Dr. Tolga Karaköy, "Olağanüstü durumların oluşmasında devletimiz gerekli önlemleri alarak insanların uzun süre beslenmesini sağlayacaktır," dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
AKP, kimi istiyorsa onu profesör, doçent ve doktor yaptı!

AKP, kimi istiyorsa onu profesör, doçent ve doktor yaptı!