16 Eylül 2024
weather
23°
Son Dakika Sivas Haberleri
ANASAYFA Doğanşar Haber Sivas'ta İklim Değişikliğine Dair Somut Bulgular Ortaya Çıktı

Sivas'ta İklim Değişikliğine Dair Somut Bulgular Ortaya Çıktı

Sivas'ta kar kalınlığını ölçmek için kullanılan direklerin artık gereksiz hale gelmesi, iklim değişikliğinin etkilerini açıkça ortaya koyuyor.

1 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Sivas'ta İklim Değişikliğine Dair Somut Bulgular Ortaya Çıktı

Doğanşar ilçesine bağlı Çatpınar köyünde, yaklaşık 60 yıl önce Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından dikilen ancak yıllardır kullanılmayan direkler dikkat çekiyor.

Yıllardır Kullanılmayan Direkler

Görüntüsüyle ilgi çeken yaklaşık 5 metre uzunluğundaki direkler, geçmişte 4 metreye varan kar kalınlıklarının ölçümünde kullanılmıştı. Ancak günümüzde, ayrı bölgede kar kalınlığının yarım metreyi geçmemesi, bu direklere duyulan ihtiyacın ortadan kalktığını gösteriyor. Eski köy muhtarı Ahmet Söylemez, "O dönmelerde kar ölçümlerini bu direklerle yapıyorlarmış" diyerek, direklerin dikildiği dönemi anlattı.

Eski Günleri Hatırlatan Direkler

Söylemez, köydeki direklerin çocukluğunda dikildiğini ve o zamanlar kar yağışının çok yoğun olduğunu belirtti. Şimdilerde ise kar yağışının azaldığını ve teknolojinin gelişmesiyle kar ölçümlerinin daha modern yöntemlerle yapıldığını vurguladı.

Köy Sakinlerinin Anıları

Köy sakinlerinden Şerif Keskin de, direklerin eskiden kar yağışını ölçmek için kullanıldığını ve yaklaşık 3 metreye varan kar yağışlarına tanık olduklarını dile getirdi. Ancak artık kar yağışının azalmasıyla birlikte direklerin korkuluk gibi kaldığını ve kimse tarafından kontrol edilmediğini ifade etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Vali Şimşek, Gemerek İlçesini Ziyaret Etti ve Vatandaşlarla Buluştu

Vali Şimşek, Gemerek İlçesini Ziyaret Etti ve Vatandaşlarla Buluştu