16 Eylül 2024
weather
23°
Son Dakika Sivas Haberleri
ANASAYFA Dünya Türkiye, ABD ile F-35 Alımı İçin S-400 Sorununu Çözmeye Çalışıyor

Türkiye, ABD ile F-35 Alımı İçin S-400 Sorununu Çözmeye Çalışıyor

Türkiye, Yunanistan karşısında hava gücünde üstünlük sağlamak amacıyla ABD'den F-35 talep ederken, S-400 hava savunma sistemleri konusundaki sorunu çözmeye çalışıyor. ABD’nin, Türkiye’nin F-35 alımını yeniden gündeme alabilmesi için S-400 sorununun çözülmesini istediği belirtiliyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Türkiye, ABD ile F-35 Alımı İçin S-400 Sorununu Çözmeye Çalışıyor

Yunanistan karşısında hava gücünü artırmak isteyen Türkiye, bu amaçla çeşitli stratejiler geliştiriyor. Türkiye, hava kuvvetleri filosundaki eksiklikleri gidermek ve 5. nesil savaş uçağı F-35'lerle hava üstünlüğü sağlamak için ABD’yi tartıyor. Ankara kulislerinde, Türkiye’nin ABD'den 1 filo F-35 ve 1 filo F-35B talep ettiği konuşulurken, Rusya yapımı S-400 hava savunma sistemleriyle ilgili olarak "Kutulara koyalım, siz denetleyin" önerisinde bulunduğu iddia ediliyor.

Rusya’dan 2.5 milyar dolara alınan S-400 sistemleri, ABD ile yaşanan krizin ardından depolarda bekletiliyor. Türkiye’nin F-35 programına yeniden katılmak için ABD’ye bu sorunla ilgili bir teklif sunduğu belirtiliyor. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği'nden üst düzey bir yetkili, iddiaları yalanlamadı ve “Top artık Türkiye’nin sahasında. Türkiye’nin F-35 alımına ilişkin gereklilikler iyi bilinmektedir” ifadelerini kullanarak Washington’ın F-35 satışına yönelik şartlarına dikkat çekti.

ABD, S-400 tedariki nedeniyle 2018 yılında Türkiye’ye yaptırım uygulayarak F-35 savaş uçağı teslimatlarını askıya almıştı. Türkiye için üretilen 6 adet F-35A savaş uçağı o tarihten beri depolarda bekletiliyor. Lockheed Martin tarafından üretilen bir adet F-35’in maliyetinin ortalama 130 milyon dolar olduğu ifade ediliyor. ABD, Türkiye’nin F-35 programına tekrar dahil olabilmesi için S-400 sorununa çözüm bulmasını şart koşmuştu. Ankara’nın S-400 sistemlerini üçüncü bir ülkeye satabileceği görüşü, Amerikan basınında gündemde kalmaya devam ediyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Trump'tan Afganistan Çekilmesine Eleştiri: "Amerikan Tarihinin En Utanç Verici Günü"

Trump'tan Afganistan Çekilmesine Eleştiri: "Amerikan Tarihinin En Utanç Verici Günü"