16 Eylül 2024
weather
23°
Son Dakika Sivas Haberleri
ANASAYFA Genel Yenidoğanlarda Genetik Hastalıkların Erken Tespiti: Topuk Kanı Taraması ile 6 Hastalık Engelleniyor

Yenidoğanlarda Genetik Hastalıkların Erken Tespiti: Topuk Kanı Taraması ile 6 Hastalık Engelleniyor

Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mehmet Gündüz, topuk kanı taraması ile 6 genetik hastalığın başarıyla tespit edilip engellendiğini belirtti. Tarama programı, yılda yaklaşık 6 bin çocuğun sağlık sorunlarının önlenmesini sağlıyor.

1 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Yenidoğanlarda Genetik Hastalıkların Erken Tespiti: Topuk Kanı Taraması ile 6 Hastalık Engelleniyor

Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mehmet Gündüz, yenidoğanlarda genetik hastalıkların erken tespiti için uygulanan topuk kanı taramasının başarıyla yürütüldüğünü belirtti. Doç. Dr. Gündüz, bu tarama yöntemiyle 6 hastalığın tespit edilip tedavi edildiğini ve bu sayede hastalıkların engellendiğini açıkladı.

Doç. Dr. Gündüz, "Topuk kanıyla tarama, ülkemizde yaklaşık 40 yıl önce Hacettepe Üniversitesi öncülüğünde başlamış ve devam etmektedir. Sivas ve İstanbul'da bölgesel tarama programları ile özellikle fenilketonüri ve biotinidaz eksikliği gibi hastalıklar tespit edilip tedavi edilmiştir. 2006 yılında ulusal genişletilmiş tarama programına geçilmiştir. Şu anda 6 hastalığın topuk kanı taraması ile tespiti yapılmakta ve tedavileri ilgili kliniklerde sürdürülmektedir. Ülkemizde bu tarama programıyla hastalıkların tamamı engellenmiştir. Yılda yaklaşık 6 bin çocuk topuk kanı taraması ile tespit edilip tedavi edilmektedir" dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Sivas'ta Destici'den LGBTİ+ Bireylerine Yönelik Sert Açıklama

Sivas'ta Destici'den LGBTİ+ Bireylerine Yönelik Sert Açıklama