16 Eylül 2024
weather
23°
Son Dakika Sivas Haberleri
ANASAYFA Gündem Yapay Zeka Enerji Tüketimi Tartışmaları: Veri Merkezleri ve Gelecek Tahminleri

Yapay Zeka Enerji Tüketimi Tartışmaları: Veri Merkezleri ve Gelecek Tahminleri

Yapay zeka uygulamaları, veri merkezlerinde enerji talebini hızla artırıyor. Goldman Sachs'ın raporuna göre, yapay zekanın enerji tüketimi 2030 yılına kadar yüzde 160 artacak. Yapay zeka ile yapılan sorgular, Google aramalarına göre 10 kat daha fazla enerji tüketiyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Yapay Zeka Enerji Tüketimi Tartışmaları: Veri Merkezleri ve Gelecek Tahminleri

Yapay zeka, günümüzün en büyük buluşlarından biri olarak hayatımızın birçok alanını dönüştürmeye devam ederken, beraberinde getirdiği yüksek enerji tüketimi de giderek daha fazla tartışma konusu oluyor. ABD'li yatırım bankası Goldman Sachs tarafından yayımlanan bir rapor, yapay zeka araçlarının veri merkezlerindeki enerji talebini önemli ölçüde artırdığını ortaya koyuyor. Rapora göre, veri merkezlerinin enerji talebi 2030 yılına kadar yüzde 160 oranında artacak.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın verilerine göre, bir ChatGPT sorgulaması 2,9 vatsaat elektrik tüketirken, bir Google araması yalnızca 0,3 vatsaat elektrik tüketiyor. Bu da yapay zeka sorgularının Google aramalarına göre yaklaşık 10 kat daha fazla enerji tükettiğini gösteriyor.

Goldman Sachs raporu, dünya çapındaki veri merkezlerinin şu anda toplam enerjinin yaklaşık yüzde 2'sini tükettiğini, ancak bu oranın 2030 yılına kadar yüzde 3 veya 4'e yükseleceğini tahmin ediyor. Özellikle ABD ve Avrupa'da veri merkezlerinin genişlemesi ve elektriklendirmenin hızlanması nedeniyle enerji talebinin önemli ölçüde artması bekleniyor. Avrupa'da, 2030 yılında veri merkezlerinin güç ihtiyacının Portekiz, Yunanistan ve Hollanda'nın toplam enerji tüketimine eşit olacağı öngörülüyor.

Yapay zeka ile görüntü üretiminin de dikkat çeken bir enerji tüketimi var. Ortalama bir akıllı telefonu şarj etmek için gereken enerji miktarı olan 0,012 kilovatsaat, yalnızca bir adet görüntü üretmek için harcanıyor. Bu durum, yapay zekanın enerji tüketimi konusundaki endişeleri artırıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Instagram'da Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın Paylaşımları Silindi: Tepkiler Büyüyor

Instagram'da Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın Paylaşımları Silindi: Tepkiler Büyüyor