16 Eylül 2024
weather
23°
Son Dakika Sivas Haberleri
ANASAYFA Ekonomi Öğrenciler İçin Teknoloji Erişimi Zorlaştı: Kiralama Uygulaması Yaygınlaşıyor

Öğrenciler İçin Teknoloji Erişimi Zorlaştı: Kiralama Uygulaması Yaygınlaşıyor

Üniversite öğrencileri, artan maliyetler nedeniyle bilgisayar ve telefon almakta zorlanıyor. Bazı teknoloji marketleri uzun dönemli kiralama seçenekleri sunarak öğrencilere destek oluyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Öğrenciler İçin Teknoloji Erişimi Zorlaştı: Kiralama Uygulaması Yaygınlaşıyor

Üniversite öğrencileri, barınma ve beslenme gibi temel ihtiyaçların maliyetleriyle başa çıkmaya çalışırken, teknoloji ürünlerine erişim de giderek zorlaşıyor. Bilgisayar gibi eğitim için elzem olan cihazlar, artık lüks hale gelirken bazı teknoloji marketleri, öğrencilere yönelik uzun dönemli kiralama hizmeti başlattı.

Özellikle dizüstü bilgisayarlar için 12 aya kadar kiralama imkanı sunuluyor ve fiyatlar kiralama süresine göre değişiklik gösteriyor. Örneğin, 16 bin liralık bir dizüstü bilgisayar bir aylık kiralama için 1840 lira, altı aylık kiralama için 1250 lira ve 12 aylık kiralama için 1120 liraya sunuluyor.

Pahalılığın etkisi, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan Hanehalkı Bilişim Teknolojileri (BT) Kullanım Araştırması’na da yansımış durumda. Araştırmaya göre, son üç ay içinde internet kullanan bireylerin teknoloji ürünleri satın alırken en önemli bulduğu özellikler arasında yüzde 89.2 oranıyla fiyat, yüzde 71.7 ile donanım özellikleri ve yüzde 67.4 ile marka, tasarım veya boyut öne çıkıyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, yükseköğretim öğrencilerine yönelik bir “teknoloji desteği” programı başlattı. Bu program kapsamında öğrenciler, bir defaya mahsus bilgisayar, cep telefonu ve internet desteğinden faydalanabiliyor. Ancak, bu desteği alabilmek için bilgisayar ya da cep telefonunun vergiler dahil nihai satış bedelinin 9 bin 500 liradan düşük olması gerekiyor. Bu fiyat aralığındaki bilgisayarlar ise genellikle ortalama kalitenin altında kalıyor ve öğrencilerin ihtiyaçlarını tam olarak karşılayamıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Polonya Büyükelçisi Lang: "Türkiye'nin AB Katılımını Destekliyoruz, İlişkilerimiz Stratejik Öneme Sahip"

Polonya Büyükelçisi Lang: "Türkiye'nin AB Katılımını Destekliyoruz, İlişkilerimiz Stratejik Öneme Sahip"