16 Eylül 2024
weather
23°
Son Dakika Sivas Haberleri
ANASAYFA Ekonomi Beslenme Çantasının Maliyeti 3 Katına Çıktı: Eğitim Enflasyonu Zirvede

Beslenme Çantasının Maliyeti 3 Katına Çıktı: Eğitim Enflasyonu Zirvede

Yeni eğitim döneminin başlamasıyla beslenme çantası maliyeti büyük artış gösterdi. Gıda enflasyonu, velilerin masraflarını katlarken, temmuz ayında eğitim enflasyonu yüzde 104.7’ye çıkarak zam şampiyonu oldu.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Beslenme Çantasının Maliyeti 3 Katına Çıktı: Eğitim Enflasyonu Zirvede

Yeni eğitim öğretim döneminin başlamasıyla birlikte velilerin masraflarında ciddi bir artış yaşanırken, özellikle gıda enflasyonu beslenme çantasının maliyetini de etkiledi. Gelişme çağındaki çocuklar için büyük önem taşıyan beslenme çantası hazırlamanın maliyeti, geçen yılın aylık maliyetine denk gelen haftalık bir seviyeye ulaştı.

Maliyetler Katlandı

Geçen yıl aylık maliyeti 770 TL olan beslenme çantası, bu yıl haftalık olarak 736 TL’ye ulaştı. Bir sandviç, meyve ve meyve suyundan oluşan günlük öğün maliyeti 106 TL ile 182 TL arasında değişiyor. Buna göre, 5 günlük okul programının haftalık maliyeti 736.29 TL olurken, aylık maliyeti ise 2 bin 944 TL’ye yükseldi. Bu artış, geçen yıla göre beslenme çantası maliyetinde yüzde 282 oranında bir artışa işaret ediyor. Geçen yıl 9 TL olan 200 ml süt fiyatı bu yıl 12.99 TL’ye, 16.75 TL’den satılan bir sandviçin fiyatı ise 90 TL’ye çıktı. Yüzde 100 sıkma meyve suyunun fiyatı 26 TL’den 42 TL’ye yükseldi. En uygun menülerde bile maliyetler yüksek: Salamlı kaşarlı sandviç, bir şeftali ve 200 ml süt içeren bir menünün günlük maliyeti 106 TL’yi aşarken, muz ve hindi fümeli sandviç içeren menüde maliyet 182 TL’ye ulaşıyor. Simit peynir ve bir meyveden oluşan atıştırmalık menünün maliyeti ise 142 TL’yi aşıyor.

Zam Şampiyonu Eğitim

Temmuz ayında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre enflasyon yüzde 61.78, gıda enflasyonu ise yüzde 58.91 olarak gerçekleşti. TÜRK-İŞ’in hesaplamalarına göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 19.271 TL, yoksulluk sınırı ise 62.772 TL olarak belirlendi. TÜİK verilerine göre temmuz ayında eğitim enflasyonu yüzde 104.7’ye yükselerek yıllık bazda zam şampiyonu oldu. Bu artışlar, velilerin masraflarını önemli ölçüde artırdı ve eğitimle ilgili harcamaların aile bütçelerine daha da yük bindirmesine neden oldu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Altın ve Döviz Hesaplarının TL’ye Dönüşümü Destekleniyor: Resmi Gazete’de Tebliğ Yayınlandı

Altın ve Döviz Hesaplarının TL’ye Dönüşümü Destekleniyor: Resmi Gazete’de Tebliğ Yayınlandı