08 Eylül 2024
weather
25°
Son Dakika Sivas Haberleri
ANASAYFA Ekonomi Kripto'dan devlete 100 milyon TL

Kripto'dan devlete 100 milyon TL

TBMM Komisyonu, kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifini kabul etti. Yıllık olarak platformların gelirlerinin bir kısmı SPK'ya ve TÜBİTAK'a aktarılacak. Bu düzenleme ile kamunun ilk yıl 100 milyon TL gelir elde etmesi hedefleniyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Kripto'dan devlete 100 milyon TL

Kripto Varlıklarla İlgili Yeni Düzenlemeler TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Kabul Edildi

Sermaye Piyasası Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda onaylandı. Bu teklif kapsamında kripto varlıklara yönelik düzenlemeler yer alıyor.

Kripto Varlıkların Türkiye'deki Cari Değeri 7,1 Milyar Dolar Olarak Belirlendi

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yaptığı etki analizine göre, Türkiye'deki kripto varlıkların toplam cari değeri 7,1 milyar dolar olarak hesaplandı. Ülke genelinde yaklaşık 21 milyon kripto varlık yatırımcısının bulunduğu ve 20'ye yakın platformun yetkilendirilmesinin beklendiği belirtildi.

Platformların Gelirlerinden SPK ve TÜBİTAK'a Yüzde 1'lik Pay Ayrılacak

Yapılan düzenleme ile kripto varlık platformlarının gelirlerinden SPK ve TÜBİTAK'a yüzde 1'lik bir pay ayrılması kararlaştırıldı. 2023 yılı için 10 kripto varlık alım satım platformunun faiz gelirleri hariç tüm gelirlerinin 5 milyar lirayı bulduğu ifade edildi.

Yeni Düzenlemenin Getireceği Gelir Etkisi 100 Milyon Lira Olarak Öngörülüyor

Yapılan hesaplamalara göre, düzenlemenin ilk yılında yaklaşık 100 milyon lira tutarında bir gelir etkisinin olması bekleniyor. Bu düzenlemeyle birlikte platformların yetkilendirilmesi ve bankaların saklama lisansı alması öngörülüyor.

Platformlardaki Varlıkların Saklama Tutarı 7 Milyar Dolar Seviyesinde

Mevcut durumda platformlarda yaklaşık 7 milyar dolar tutarında varlığın saklandığı bilgisi paylaşıldı. Ayrıca yapılan hesaplamalara göre, en yüksek kapitalizasyona sahip üç kripto varlığın toplam kripto varlık tutarının yüzde 29,6'sını oluşturduğu belirlendi.

Türkiye'deki Kripto Varlık Ekosistemi Hızla Büyüyor

2020 yılında 1,7 milyon olan kripto varlık yatırımcısı sayısının günümüzde 20 milyonu aştığı belirlendi. Türkiye'deki kripto varlık ekosistemine olan ilginin arttığı ve yatırımcı sayısının sürekli büyüdüğü gözlemlendi.

Kripto Varlık Ekosistemi ile Sermaye Piyasaları Arasındaki Benzerlikler

Kripto varlık ekosistemindeki bakiyeli hesap sayısının, sermaye piyasalarındaki bakiyeli hesap sayısına yaklaştığı vurgulandı. Bu durum, kripto varlıkların Türkiye'deki finansal sistem içerisinde giderek daha fazla yer edindiğini gösteriyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Ünlü model Deniz Akkaya'ya konuşma yasağı getirildi!

Ünlü model Deniz Akkaya'ya konuşma yasağı getirildi!