19 Eylül 2024
weather
23°
Son Dakika Sivas Haberleri
ANASAYFA Yaşam Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan Klima Kullanımı Hakkında Kritik Uyarılar

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan Klima Kullanımı Hakkında Kritik Uyarılar

Artan sıcaklıklar nedeniyle klima kullanımının arttığı bu günlerde, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, klima seçimi ve kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu. Klima hijyenine dikkat edilmediğinde sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan Klima Kullanımı Hakkında Kritik Uyarılar

Artan sıcaklıklar tüm Türkiye'de etkili olurken, klimalı ortamlar daha fazla tercih edilmeye başlandı. Ancak klima kullanımının sağlık riskleri de gündeme gelmeye başladı. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, klima seçimi ve kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

"AŞIRI SICAK SOĞUKTAN DAHA TEHLİKELİ"

Prof. Dr. Ceyhan, aşırı sıcakların baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı ve kusma gibi rahatsızlıklara neden olabileceğini belirtti. Ayrıca, sıcaklığa uzun süre maruz kalmanın beyin fonksiyonlarını yavaşlattığını ifade etti. "Sıcak hava, bağışıklık sistemini soğuk havadan daha fazla etkiler. Klima, vücut ısısını dengeler ve uyku kalitesini artırır" dedi.

HİJYEN YOKSA HASTALIK VAR! LEJYONERDEN ZATÜRREYE KADAR...

Klimaların yanlış seçimi ve kullanımı enfeksiyon riskini artırabilir. Prof. Dr. Ceyhan, klimanın dışarıdan aldığı havanın önemli olduğunu vurguladı ve özellikle Covid-19 gibi virüslerin klimalar aracılığıyla yayılabileceğini hatırlattı. Ayrıca, durgun sularda çoğalan ve Lejyoner hastalığına sebep olan Legionella bakterisinin klima yoluyla zatürreye neden olabileceğini belirtti.

FİLTRE DEĞİŞİMİ VE TEMİZLİK ŞART! YOKSA...

Klimanın filtre değişimi ve temizliği zamanında ve düzgün yapılmadığında mantar enfeksiyonu riskini artırabiliyor. Mantar bakterisi, sağlıklı kişilerde önemli sorunlar yaratmıyor ancak bağışıklığı baskılanmış kişilerde (kronik akciğer-karaciğer hastalıkları, kanser, yaşlılık) ciddi enfeksiyonlara yol açabiliyor.

"KLİME ÇARPTI" TABİRİ YANLIŞ MI? CEYHAN YANIT VERDİ

Sıcak hava nedeniyle artan vücut sıcaklığını düşürmek için klima kullanılıyor ancak hemen arkasından 'klima çarptı' tabiri de geliyor. Ceyhan, bu söylemin yanlış bilindiğini açıkladı: "Sıkça kullanılan 'klima çarptı' tabiri yanlış biliniyor, bu durum bulaşıcı bir hastalık değildir. Sıcaklığa maruz kalan vücut, klimalı ortama girince kaslarda kasılmalar meydana gelir. Sıcak masaj ve ısıtıcı kremlerle kısa sürede düzelebilecek bir durumdur. Boğaz ağrılarının sebebi de virüs ya da bakteriler değil, boğazdaki kasların sertleşmesiyle ilgilidir. Ancak KOAH ya da astım gibi hastalık öyküsü bulunanlarda uyarıcı etken olabilir."

"KLİMA ZARARLIDIR DEMEK YANLIŞ"

Klimanın ciltte kuruluğa neden olabileceği için yumuşatıcı kremler kullanılabileceğini bildiren Ceyhan, son olarak şunları ifade etti: "Bazı klima tiplerinin içini açmak mümkün değildir ya da elinizde yeni filtre olmadığı için temizliğini üretici firma yapmalıdır. Klimanın her sene bahar ayında kullanmaya başlamadan önce temizliğinin ve bakımının yaptırılarak sıvısının değiştirilmesi gerekir. Neticede 'klima zararlıdır' demek yanlıştır. Bir karşılaştırma yapmak gerekirse kullanmak daha faydalıdır ancak bilinçli kullanmak önemlidir."

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Fransa'dan Hayvan Sağlığında İnovasyon: Vahşi Doğada Penguenlere Aşılama

Fransa'dan Hayvan Sağlığında İnovasyon: Vahşi Doğada Penguenlere Aşılama